دعاى روز سوم ماه مبارک رمضان :
اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي فِيهِ الذِّهْنَ وَ التَّنْبِيهَ وَ بَاعِدْنِي فِيهِ مِنَ السَّفَاهَةِ وَ التَّمْوِيهِوَ اجْعَلْ لِي نَصِيباً مِنْ كُلِّ خَيْرٍ تُنْزِلُ فِيهِ بِجُودِكَ يَا أَجْوَدَ الْأَجْوَدِينَ
خدايا در اين روز مرا هوش و بيدارى نصيب فرما و از سفاهت و جهالت و كار باطل دور گردان و از هر خيرى كه در اين روز نازل می فرمايى مرا نصيب بخش به حق جود و كرمت اى جود و بخشش دارترين عالم.
حدیث یار :
امام صادق (ع) مي فرمايند:
همانا در اين قرآن مشعل فروزان هدايت و چراغهاي نور بخش در تاريكي است . پس انسان ( براي استفاده از آن ) با يد ديده خود را بگشايد و فكر خويش را باز كند ، زيرا تفكر قلب بينا را حيات مي بخشد ، همچنان كه انسان در تاريكيها به وسيله روشنايي راه خود را مي شناسد .
اصول كافي جلد 2، ص200
امير المؤمنين عليه السّلام
از امير المؤمنين عليه السّلام روايت شده است :
«نگوييد رمضان، زيرا نمىدانيد رمضان چيست، و اگر كسى گفت، بايد صدقه داده و روزه بگيرد. بلكه همانطور كه خداوند فرموده است بگوييد ماه رمضان» . از اعمال مهم سالك در اين ماه بزرگ شناخت حقيقت اين ماه - در اين ماه خداوند رهروان اين ماه را با دعوت به ميهمانى اين ماه گرامى داشته و اين ماه ماه ميهمانى خداست - و سپس فهميدن معنى روزه و مناسبت آن با ميهمانى خداست. آنگاه تلاش و كوشش براى بدست آوردن اخلاص در كردار و رفتارهايى است كه مطابق با رضايت صاحبخانه است.
فوايد گرسنگى : گرسنگى فوايد بيشمارى در جهت تكميل نفس و شناخت خداوند براى سالك دارد. روايات زيادى در فضايل گرسنگى وارد شده است كه بد نيست در اينجا اشارهاى به آنها و سپس به فلسفه و حكمت گرسنگى داشته باشيم.
از پيامبر اكرم صلّى اللّه عليه و آله و سلّم روايت شده است: «با تشنگى و گرسنگى با نفسهايتان مبارزه كنيد همانا پاداش اين كار همانند پاداش مبارزه در راه خداست. و عملى دوست داشتنی تر از گرسنگى و تشنگى در نزد خدا نيست. و همچنين فرمودند: برترين شما روز قيامت در نزد خدا كسى است كه گرسنگى بيشترى كشيده باشد و در خداوند متعال تفكر بيشترى نموده باشد.» و به اسامه فرمودند: «اگر می توانى در حال گرسنگى و تشنگى ملك الموت را ملاقات كن تا به بالاترين مقامها و جاها رسيده و با پيامبران هم منزل شوى و ملائكه از ديدن روحت شادمان شوند و خداوند بر تو درود فرستد.» نيز فرمودند: گرسنگى بكشيد و بر بدنهايتان سخت بگيرد شايد دلهايتان خداوند متعال را ببيند. در حديث معراج خداوند پرسيد: اى احمد آيا آثار روزه را می دانى؟ پاسخ داد: خير. خداوند فرمودند: نتيجه روزه كمخورى و كمگويى است. و آن حكمت را به ارمغان می آورد و حكمت معرفت را در پى دارد و معرفت يقين را. و وقتى كه بندهاى به يقين رسيد باكى ندارد كه چگونه روزگار را سپرى كند. در سختى يا آسانى و اين مقام خوشنودهاست. و هر كس طبق خوشنودى من رفتار كند، سه خصلت را به او می دهم: شكرى كه نادانى همراه آن نباشد، يادى كه فراموشى نداشته باشد و دوستيى كه دوستى من را بر دوستى آفريدگانم ترجيح ندهد. هنگامى كه او من را دوست داشت، من هم او را دوست خواهم داشت، دوستى او را در دل بندگانم انداخته و چشم قلب او را به عظمت جلالم می گشايم و علم آفريدگانم را از او پنهان نمی دارم، در تاريكى شب و روشنايى روز با او مناجات می كنم تا آنجا كه سخن گفتن و همنشينى او با بندگانم قطع شود و كلام خود و فرشتگانم را به گوش او می رسانم و اسرارى را كه از بندگانم پنهان كردهام براى او آشكار می كنم...، عقل او را غرق در شناخت خود كرده و درك او را بالا می برم، مرگ را بر او آسان می كنم تا وارد بهشت شود و وقتى كه ملك الموت او را ملاقات كند، به او می گويد: آفرين بر تو و خوشا به حالت خوشا بحالت خداوند مشتاق تو است... خداوند می گويد: اين بهشت من است، در آن بخرام و خوش باش و در همسايگيم ساكن شو. روح انسان می گويد: خدايا خود را به من شناساندى و با اين شناخت از جميع آفريدگانت بی نياز شدم. قسم به عزت و جلالت اگر خوشنودى تو در اين است كه قطعه قطعه شده يا هفتاد بار به بدترين شكل كشته شوم خوشنودى تو براى من دوست داشتنی تر است... آنگاه خداى متعال می فرمايد: به عزت و جلالم سوگند، هيچگاه مانعى بين خود و تو قرار نمی دهم،
تا هر وقت خواسته باشى بر من وارد شوى، كه با دوستان خود چنين كنم».
ترجمة المراقبات، فصل دهم،ص193
نماز شب چهارم ماه مبارک رمضان :
هشت ركعت در هر ركعت حمد و بيست مرتبه انا انزلناه
ترجمه آیه 255 الی 257 سوره مبارکه بقره و سوره مبارکه عصر :
به نام خداوند بخشنده مهربان
خداوند است كه جز او خدايى نيست؛ زنده پاينده است؛ نه غنودن او را فرا گيرد نه خواب؛ آنچه در آسمانها و در زمين است از اوست؛ كيست كه در نزد او، جز به اذن او، به شفاعت برخيزد؛ گذشته و آينده ايشان را می داند، و به چيزى از علم او احاطه و آگاهى نيابند مگر آنچه خود بخواهد؛ كرسى ]علم و قدرت[ او آسمانها و زمين را فرا گرفته است؛ و نگاهداشت آنها بر او دشوار نيايد، و او بزرگوار و بزرگ است.
در كار دين اكراه روا نيست؛ چرا كه راه از بيراهه به روشنى آشكار شده است؛ پس هر كس كه به طاغوت كفر ورزد، و به خداوند ايمان آورد، به راستى كه به دستاويز استوارى دست زده است كه گسستى ندارد و خداوند شنواى داناست.
خداوند سرور مؤمنان است و آنان را از تاريكيها به سوى روشنايى به در می برد؛ و كافران سرورشان طاغوت است كه ايشان را از روشنايى به سوى تاريكيها به در می برد؛ اينان دوزخی اند و در آن جاودانه می مانند.
ترجمه سوره والعصر :
به نام خداوند بخشنده مهربان سوگند به روزگار- كه بيگمان انسان در زيانكارى است - مگر كسانى كه ايمان آوردهاند و كارهاى شايسته كردهاند و همديگر را به حق سفارش كردهاند، و همديگر را به شكيبايى سفارش كردهاند.